Poziv na trening za srednjoškolce i srednjoškolke: Mladi protiv korupcije

Kragujevac, 27. oktobar 2021. – 31. oktobar 2021.
Rok za prijavu: 17. oktobar 2021. do 23:59

PREUZMITE PRIJAVNI FORMULAR

Institut za evropske poslove, uz podršku Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona SAD i Ambasade SAD u Beogradu, organizuje program Mladi protiv korupcije u okviru kojeg će se održati trening za učenike i učenice srednjih škola iz čitave Srbije. Trening će biti održan od 27. do 31. oktobra u Kragujevcu.

Program se fokusira na upoznavanje pojma korupcije, pa su neke od tema koje će biti obrađene: pojam korupcije, uzroci i pojavni oblici korupcije, institucionalni okviri borbe protiv korupcije, praktične posledice korupcije, mehanizmi za prevenciju i iskorenjivanje korupcije, odgovornost građana i pojam uzbunjivača, integritet, etika i etičke dileme.

Program se sastoji od petodnevnog treninga (4 radna dana) i organizacije vršnjačkih edukacija. Ovaj trening namenjen je učenicima i učenicama srednjih škola sa područja Srbije, sa fokusom na one učenike i učenice koji učestvuju u radu učeničkih parlamenata u svojim matičnim školama.

Pozivamo sve učenike i učenice srednjih škola, sa fokusom na one koje učestvuju u radu učeničkih parlamenata u svojim školama, da se prijave za učešće u ovom treningu. Organizator pokriva sve troškove prevoza, smeštaja i ishrane za vreme trajanja treninga. Biće izabrano 20 učesnika i učesnica u skladu sa njihovom motivacijom, principima regionalne rasprostranjenosti, kulturne i jezičke raznolikosti i ravnopravnosti polova. Posebno ohrabrujemo mlade pripadnike i pripadnice nacionalnih, verskih i drugih manjina da se prijave za učešće na treningu.

Program obuhvata trening koji se sastoji iz predavanja, radionica, diskusije učesnika i učesnica sa univerzitetskim profesorima, pravnicima, predstavnicima organizacija civilnog društva i institucija o pojmu korupcije i svih gore navedenih tema. Trening se sastoji od četiri radna dana sa vrlo intenzivnom agendom. Tokom treninga očekujemo da se razviju veštine i znanja učesnika i učesnica u cilju boljeg razumevanja pojma korupcije i mehanizama prevencije i borbe protiv korupcije. Nakon treninga učesnici i učesnice imaju obavezu održavanja vršnjačke edukacije za svoje vršnjake u matičnim školama.

Način prijave

Molimo vas, popunjeni prijavni formular s linkova u ovom mejlu ili sa sajta Instituta za evropske poslove (http://iea.rs/) pod odeljkom „Aktuelni konkursi“ i u delu „Aplikacioni formular“ u okviru projekta „Mladi protiv korupcije“ pošaljite na adresu mpk@iea.rs, ne kasnije od 17. oktobra 2021. god. do 23:59 časova. Lista odabranih učesnika biće objavljena do 20. oktobra 2021. godine do 16h. Samo odabrani kandidati će biti kontaktirani od strane organizatora. Organizator će svim učesnicima obezbediti potvrde o učešću u cilju pravdanja izostanaka sa školskih časova u vreme trajanja treninga.

Troškovi
Odabranim kandidatima/-kinjama biće dodeljena jednokratna stipendija koja će pokriti sve troškove smeštaja, prevoza i ishrane tokom trajanja programa.

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi sa programom prosledite ih na: mpk@iea.rs  


Raspored

Datum Aktivnost
Raspisan konkurs za učesnike/ce 1. oktobar 2021.
Rok za prijavu 17. oktobar 2021. do 23:59
Konačna lista učesnika i učesnica 20. oktobar 2021. do 16:00
Trening 27. oktobar – 31. oktobar 2021.
Aktivnosti nakon treninga 31. oktobar 2021. – 30. novembar 2021.

POZIV NA TRENING ZA SREDNJOŠKOLCE