Презентација Еразмус+ пројекта

Презентација Еразмус+ пројекта 

Захваљујући финансијској подршци у износу од 9 600 евра, коју је фондација Европске уније “Еразмус+” пружила Економској школи, имали смо част и задовољство да будемо део мобилности наставника у 2023. години.

Наиме, наша школа је путем пројекта мобилности за средње стручне школе аплицирала и тако се одазвала на јавни позив који је Еразмус+ објавио. Нашавши се на листи школа којима су одобрени пројекти, стекли смо право да кренемо у реализацију активности предвиђених пројектом који смо назвали “www.better.me!”.

У периоду пандемије Корана вируса препознали смо да је школи потребно унапређење и примена иновативних метода наставе и усавршавање у употреби ИКТ алата у настави. За партнера мобилности изабрана је ELA – Erasmus Learnig Academy, са представништвом у Италији, док је сама мобилност реализована на Тенерифима. Курс који смо изабрали да похађамо носи назив “Innovative teaching methods for teacher, school and adult education staff”.  У фокусу је било да се упознамо са иновативним методама наставе, апликацијама и алатима који би помогли наставницима да реализују свакодневну наставу. За учеснике мобилности изабране су:

 • Марија Рајић Симић (наставница српског језика)
 • Марија Колаковић (наставница економске групе предмета)
 • Биљана Ракановић ( наставница економске групе предмета)
 • Николина Михајловић (наставница економске групе предмета)

Наставнице Николина Михајловић, Марија Рајић Симић и Марија Колаковић су мобилност реализовале у периоду 24.04-24.04.2023. године, док је колегиница Биљана Раконовић рализовала мобилност у периоду од 24.09-30.09.2023. године.

Пре саме мобилности, за успешну организацију и реализацију припремих активности велику захвалност дугујемо Александру Драгутиновићу, представнику партнета мобилности на Тенерифима, који нам је помогао око организације превоза, потребне документације и у неку руку био наш водич за упознавање свих лепота Тенерифа.

Незванично, пре почетка курса у недељу, када смо се сместили у хотел у граду Пуерто де ла Круз поподневне часове смо провели у култиролошком упознавању са знаменитостима града. Током свих дана куса, поподневне часове смо провели упознавајући лепоте целог острва. Посетили смо мало село Маска, које се налази на висини од 2 000 метара, у северозападном делу Тенерифа одакле се пружа предиван поглед на океан. Обишли смо природне базене Garachico који представљау остатке некадашњих ерупција вулкана, Змајево дрво познато као El Drago Milenario које представља најстарији и највећи примерак врсте Dracaena draco, град Санта Круз, као бројне плаже које су у потпуности од црног, природног вулканског песка, али и плаже посуте жутим песком.

Први дан обуке започени смо активношћу међусобног упознавања а затим нас је предавач Ирене Клофент упознала са исходима курса и планом рада наредних дана. Имали смо прилику да се упознамо са појмом “изокренута учионица” где је ученик у фокусу, а не наставник. Да бисмо могли да окренемо фокус на ученике било је потребно разјаснити концепте учења као што су формално, неформални и информално учење. Сваки концепт учења, уз истицање предности и недостатака, објаснили смо кроз групни рад и практичне примере, где смо се додатно упознали са методама рада у другим земљама. Упознали смо се са начинима мотивисања ученика кроз активности неформалног учења и учења у другачијем окружењу, изван учионице.

Другог дана наставили смо са темом неформалног учења уз истицање предности у смислу повећања мотивације и креативности код ученика. Прошли смо неколико практичних примера кроз различите организације у групама и упознали се са методама за реализацију неформалног учења кроз различите активности ученика. У току поподнева планирана је групна културолошка активност – заједнички одлазак у Ла Оротава, типичан град саграђен у колонијалном стилу.

Трећи дан курса посвећен је образовању изван учионице (Outdoor Education), што може да има вишеструке користи за ученике из разлога што смо свакодневно изложени великом утицају технологије а велика је важност повезати се и са природом. Дан и све активности смо реализовали кроз посету Националног парка Теиде, где смо имали могућност да уживамо у погледу на највиши вулкан у Шпанији. Кроз примену оваквог вида наставе ученици су више ангажовани, активни, мотивисани, проводе време у природи и могу се заинтересовати за теме и проблеме очувања животне средине. Такође, ученици су спремни на успоне и падове током наставног процеса, уче се да решавају проблеме у тренутку и превазилазе их уз тимски рад. Приликом обиласка вулкана предавач Франческо нам је постављао мисаоне задатке у погледу проблема са којима се суочавају наши ученици, а ми смо кроз дискусију размењивали искуства и покушавали да пронађемо најбоља решења, а истовремено размишљали о могућности како да у својим условима обезбедимо наставу изван учионице и прилагодимо је потребана ученика.

Четврти дан курса започели смо употребом апликације Action Bound, где смо решавали одређене задатке, постављене од стране Ирене, на отвореном простору у оквиру града Пуерто де ла Круз. Апликација се може користити и за проверу знања, препознавање или проналажење одређених појмова или предмета који су усвојени у процесу учења. Такође, током преосталог дела дана упознали смо се са појмом пројектна настава, начинима и предностима њене реализације у настави. Потребно је скренути пажњу на исходе учења, а да бисмо проверили њихову оствареност користимо и формативно и сумативно оцењивање. Да бисмо практично применили ову методу имали смо задатак да на нивоу групе осмислимо по један пројекат који би ученици могли да реализују, а на крају смо кроз дискусију разменили идеје и утиске.

Пети дан је био посвећен упознавању разних алата и апликација које можемо користити у редовној настави. Упознали смо карактеристике и начине коришћења следећих алата и апликација:

 • Bamboozle (алат који може да се користи за тимски рад)
 • I<3 pdf и разне друге алате који се користе за и са пдф документима
 • QR code monkey (за прављење QR кодова)
 • Padlet (користи се за прикупљање информација, утисака, ставова и сл)
 • Pixabay (проналажење бесплатних фотографија)
 • Socrative (за прављење квизова)
 • Teded (прављење видео материјала и предавања о разним темама)
 • Edpazzle (за прављење видеа)
 • Genially (за израду интерактивних презентација)

Шести дан курса подразумевао је евалуацију целокупног курса, након чега је уследила додела сертификата и заједничко дружење свих чланова мобилности на вечери коју је организовао партнер у малом традиционалном ресторану.

По повратку са мобилности, били смо под јаким утиском нових стечених знања, али и свих призора саме природе у којима смо имали могућност да уживамо. Позитивно искуство које смо стекли током ових недељу дана поделили смо кроз презентације у оквиру школе као и свих усвојених наставних метода, бројних алата и апликација.

Задовољне успехом ове прве мобилности пожелеле смо да ово буде тек прва у низу мобилности и активности отворених према Европи која очекује пуно наших колега, уз укључивање и ученика у процес мобилности.